MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków...
fot. StockSnap/pixabay.com

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie na nieodpowiednim tłuszczu

Smażenie uchodzi na niezdrowy sposób przygotowania posiłków – powodem jest nie tyle dodatek tłuszczu (który można zredukować), co wysoka temperatura, do której podgrzewana jest zawartość patelni. Przy nieumiejętnym smażeniu znacznie przekracza ona 200 stopni Celsjusza, podczas gdy dla większości tłuszczów kulinarnych jest to tzw. punkt dymienia. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe ulegają wtedy przekształceniu do szkodliwych, rakotwórczych związków, tracąc przy tym swoje cenne składniki. Warto więc wybierać odpowiednio wytrzymałe tłuszcze – polecane są oliwa z oliwek, masło klarowane (a nie zwyczajne, które łatwo się pali), olej kokosowy i rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bądź z awokado.

Zobacz również

Włamanie do kościoła w Szombierkach! Sprawcy zatrzymani

Włamanie do kościoła w Szombierkach! Sprawcy zatrzymani

Świetlik dachowy dla makaków już gotowy

Świetlik dachowy dla makaków już gotowy

Polecamy

Jedz i chudnij. Poprawisz swój metabolizm i spalisz tłuszcz

HIT DNIA
Jedz i chudnij. Poprawisz swój metabolizm i spalisz tłuszcz

Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

O TYM SIĘ MÓWI
Najlepszy sposób na gotowanie brokułów. Poznaj 3 metody

Słupki przy drodze. Czy wiesz jakie informacje można z nich odczytać?

Słupki przy drodze. Czy wiesz jakie informacje można z nich odczytać?